A részletes önéletrajz írásától a hálózati e-mailek automatizálásáig számtalan módon segíthet az AI az álláskeresés egyszerűsítésében. De ennél fontosabb, hogy az AI segíthet a zaj leküzdésében, interjúkat szerez, és lenyűgözi a munkáltatókat – feltéve, hogy jól használod.

Tegye kevésbé teljes munkaidővé az álláskeresést!
Automatizálja a folyamatot!

A ResumeBuilder legújabb jelentése szerint az álláskeresők 7-ből 10, akik a ChatGPT-t használják, magasabb válaszarányt tapasztaltak az állásinterjúkon (a válaszadók 78%-a interjút kapott, és 59%-uk sikeresen el is helyezkedett). De az AI rossz módjai is vannak az álláskeresésben történő használatra, ezért áttekintettem az AI álláskereső eszközök, felhasználási esetek és használati útmutatók kincsesházát, hogy megtaláljam a legjobb lehetőségeket. Ezek az eszközök azok, amelyeket a következő állásom megtalálásakor fogok használni – remélem, hogy neked is segíteni fognak.

Hogyan használhatod az AI-t az állás megtalálásához és megszerzéséhez?
Számos lenyűgöző AI által hajtott álláskereső eszköz létezik. Nem végeztem alapos tesztelést mindegyikükön, de azok, amelyeket az alábbiakban bemutatok, mind jó értékeléseket kaptak, és a korlátozott tapasztalatom alapján is beváltak. Ha azt találod, hogy maga az eszköz nem igazán felel meg neked, ne mondj le az alkalmazás szándékáról – keress tovább, amíg megtalálod azt, amelyik működik számodra.

AI önéletrajz-építők (segítenek összeállítani és formázni az önéletrajzodat).
Egy egész állást három magas hatású pontba sűríteni nem könnyű feladat, és ha hasonlítasz a legtöbb emberhez, nincs is olyan dolog, amit jobban utálsz, mint önmagadról beszélni. Könnyen elvesztheted az órákat egy villogó kurzorral, írás közben, törlés közben, újraírás közben, összegzés közben – és így tovább.
Az AI önéletrajzírók – mint például a Kickresume, Rezi és Skillroads – majdnem az egész munkát elvégzik helyetted. Csak be kell írnod a munkakört. Az AI önéletrajz-építő AI-t használ (a Kickresume esetében GPT-4 használ), hogy releváns pontokat dolgozzon ki. Kérheted az eszközt, hogy generáljon annyi pontot, amennyire szükséged van, majd válaszd ki azokat, amelyek a leginkább relevánsak a tényleges munkatapasztalatodhoz. Az eszközök képesek írni az önéletrajz összegzését, oktatását, készségeit és egyéb szekciókat is.
Miután a írás része kezelve van, választhatsz több tervező sablon közül, és testreszabhatsz színeket, betűtípusokat és egyebeket is, hogy az személyes márkádhoz igazodjon.
Az AI önéletrajz eszközök kidolgoznak egy vázlatot, amivel már dolgozhatsz. Csak annyit kell tenned, hogy szerkeszted és hozzáadsz egyedi, személyiségednek megfelelő részleteket.

 1. AI álláskereső eszközök (segítenek megtalálni a jól illeszkedő állásokat)

Álláshirdetések rendezése, követelmények és fizetési tartományok keresése, valamint a vállalati kultúra alapos elemzése mind elnyeli az értékes energiát, amit inkább a munkáltatók lenyűgözésére és a megfelelő szerep megszerzésére fordíthatnál.
Ebben segítenek az AI álláskereső platformok: AI-t használnak arra, hogy olyan álláshirdetéseket párosítsanak veled, amelyek valószínűleg mindkét fél számára jó illeszkedést mutatnak, készségeid, tapasztalatod és azok alapján, hogy mit keresel egy vállalatban, vagy pozícióban. Ilyen platformok például a Talentprise, és ha távmunkát keresel, jó lehetőség a Pyjama Jobs. Egy másik platform, a Fortay, még egy kvízt is kínál, hogy segítsen megtalálni a hozzád illő kultúrájú vállalatokat.

Például a Talentprise esetében kitöltöd a munka preferenciáidról szóló kérdéssorozatot (mint a helyszín, az áthelyezkedés hajlandósága, távmunka vs. irodai munka, és mikor vagy elérhető a kezdéshez), majd kitöltöd a „biográfiádat”, ami tartalmazza a munkatapasztalatot, készségeket és oktatást. Ezután elvégezed a Talentprise értékelést, amely személyiséget és munkatulajdonságokat méri, valamint értékeket és motivációt is figyelembe vesz, hogy egy holisztikus profil készüljön rólad.

Talentprise profilja Kiera számára
A Talentprise AI-ja ezután releváns álláshirdetéseket párosít veled a weboldalon, és megjeleníti a profilodat ezeknek a toborzóknak. Tehát miután elkészíted a profilodat, a legjobban illeszkedő állásokra „jelentkezés” olyan passzív tevékenység lehet, amire csak reménykedhetsz.

 1. AI önéletrajz optimalizáló eszközök (az önéletrajz testreszabásához konkrét pozíciókhoz)

A jelenlegi munkákra való jelentkezés valóságos különbséget mutat az elmúlt évtizedhez képest. Ma sok toborzó és HR vezető algoritmusokra és automatizált pályázatkövető rendszerekre (ATS) támaszkodik az önéletrajzok vizsgálatához a megfelelő kulcsszavak alapján. Ha ezek a kifejezések nem szerepelnek az önéletrajzodban, akkor előfordulhat, hogy még azelőtt a „köszönjük, de nem” kupacba kerülsz, mielőtt egy ember valaha is látná a pályázatodat – akkor is, ha a készségeid és tapasztalataid valójában tökéletesen illeszkednek.
Az AI optimalizáló eszközök, mint például a Jobscan és a SkillSyncer, biztosítják, hogy az önéletrajzod átjusson a kritikus ATS algoritmusokon és eljusson az „interjúkérem” kupacba.

Ezek az eszközök összehasonlítják az önéletrajzodat, a motivációs leveledet, sőt még a LinkedIn profilodat is a kiválasztott álláshirdetés kulcsszavaival. Értékelik, mennyire illeszkedik az önéletrajzod a pozícióhoz, és javaslatokat tesznek arra, hogyan optimalizálhatod jobban az önéletrajzodat minden egyes állásra.

 1. AI fedőlevél generátorok (fedőlevél tervezetek írásához)

Személyre szabott fedőlevelek írása minden állásra való jelentkezéskor talán a legidőigényesebb feladat lehet – de ugyanakkor szükséges is ahhoz, hogy benyomást tegyél. Az AI által működtetett fedőlevél generátorok, mint például a Kickresume és a CoverDoc.ai (amely az 2023-as No-Code Day versenyünk egyik nyertese volt!) sokkal gyorsabbá és egyszerűbbé teszik ezt a folyamatot.

CoverDoc.ai
Adj meg néhány alapvető információt az általad pályázott állásról, az írási stílusodról és a LinkedIn profilodról, és az eszköz létre fog hozni egy személyre szabott fedőlevél tervezetet neked. Egy specializált AI fedőlevél eszköz, mint a CoverDoc, leegyszerűsíti a feladatot, de ha már kényelmesen használsz egy másik eszközt, akkor bármilyen generatív AI írási eszköz is gondoskodhat a fedőleveléről.

Remélem, nem kell mondanom, hogy át kell majd nézned és szerkesztened kell a fedőlevelet annak érdekében, hogy pontosan tükrözze a készségeidet és tapasztalataidat, valamint bemutassa a személyiségedet. De egy megbízható tervezetet kapni egy AI eszköztől jelentős segítség lehet a munka jelentkezési folyamatának kezdeti szakaszában.

 1. GPT Google Sheets bővítmény (a hálózati kapcsolatok személyre szabásához nagy méretben)

A hálózatépítés – ha ízléses és valóságos módon történik – hatékony módja lehet a lehetséges munkáltatókkal és iparági kapcsolatokkal való kapcsolatfelvételnek. Azonban kihívást jelenthet ezeket az üzeneteket nagy méretben személyre szabni. Ezért a legtöbb hideg hálózatépítés igencsak gyenge.
Egy megközelítés lehet a GPT for Sheets bővítmény használata, amely lehetővé teszi a személyre szabott kapcsolatfelvételi üzenetek tömeges generálását a Google Sheets segítségével. Adj meg egy címzettek listáját és néhány alapvető információt minden személyről (például a nevüket, pozíciójukat és cégeiket), és az eszköz egyedi üzenetet fog generálni minden személy számára ezek alapján az adatok alapján.
Ilya Azovtsev egy blogposztban részletesen bemutatja, hogyan használhatod a bővítményt. Azovtsev emellett megosztja, hogyan használhatod az AI-t a kapcsolatfelvételi üzenetek személyre szabásához a címzett LinkedIn profilja, tweetjei, pszichológiai AI és posztok alapján. (A cikk a LinkedInen való értékesítésre összpontosít, de a taktikák alkalmazhatók bármilyen hálózati kapcsolatépítéshez bármilyen csatornán keresztül.)
Ismételten át kell majd nézned minden üzenetet, és meg kell győződnöd arról, hogy hű marad a szakmai személyiségedhez, de ez az eszköz jelentősen felgyorsíthatja a kapcsolatfelvételi folyamatot nagy méretben.

 1. Zapier (az automatikus e-mailek létrehozásához)

Ha már egy ideje állsz álláskeresésben, valószínűleg rájöttél, hogy szinte azonos e-mail válaszokat írsz meg újra és újra a toborzóknak és az állásinterjúkat lebonyolítóknak. Ez unalmas, de azzal, hogy minden válaszhoz ugyanazt az e-mail sablont használod – ami általában nem egy nyerő stratégia – mit tehetsz?
A Zapier összekötheti a Gmail postafiókodat a GPT-vel, hogy automatizálja a testreszabott e-mailek küldését. Az ugyanolyan folyamattal, amelyet ebben a blogbejegyzésben ismertetnek a GPT és a Zapier használatával az e-mailek írásához, használhatod az AI-t az egyedi követő e-mailek, köszönő e-mailek és más olyan álláskeresési válaszok generálásához, amelyekre gyakran szükséged van.

Amikor egy toborzótól vagy állásinterjút lebonyolító személytől érkezik egy e-mail, akkor például megjelölheted azt „álláskeresés” néven. Miután hozzáadtad a címkét egy e-mailhez, az automatizálás kinyeri ezt az információt, és felhasználja azt a GPT számára egy prompt generálásához. Ezután a Zapier felhasználja a GPT választ, hogy tervezzen egy piszkozatot a Gmail fiókodban.

Tehát néhány perc alatt, és minden háttérben, egy teljesen elkészített e-mail áll rendelkezésedre – csak át kell nézned, majd küld gombra kell kattintanod.

A Zapier egy olyan automatizálási eszköz, amely lehetővé teszi, hogy összekapcsold az alkalmazásaidat automatizált munkafolyamatokkal, így minden személy és minden vállalkozás előreléphet a növekedési sebesség mellett. Tudj meg többet arról, hogyan működik.

 1. AI-alapú interjútréning eszközök (interjúgyakorlásra és visszajelzésre)

Az interjúk idegesítőek lehetnek, de az AI-alapú interjútréning eszközök, mint a Google Interview Warmup, segíthetnek a gyakorlásban és visszajelzésben egy alacsony kockázatú környezetben.
Ezek az eszközök egy valós interjút szimulálnak, és személyre szabott visszajelzést adnak a válaszaid alapján. Segíthetnek azonosítani azokat a területeket, ahol fejlődni kell, például a testbeszéd, a hangszín vagy a konkrét interjúkérdések, amelyekkel nehezen boldogultál.

Az ilyen eszközökkel való gyakorlás során magabiztosabbnak és jobban felkészültnek érzed majd magad a valós interjúkhoz. Emellett jobban fogod érezni magad az elvárásokkal kapcsolatban, ami segíthet az idegek csillapításában és abban, hogy koncentrálhass az első benyomás tökéletesítésére.

 1. AI-alapú tárgyalási eszközök (a legjobb ajánlatért)

A fizetésed tárgyalása bonyolult folyamat lehet, különösen akkor, ha nem vagy biztos abban, hogy a pozíciód és tapasztalatod számára mi számít méltányos fizetési tartománynak. Az AI-alapú kompenzációs eszközök, mint például a Payscale, segíthetnek.
Ezek az eszközök az AI-t használják arra, hogy elemzés alá vegyék az adatokat több ezer álláshirdetésből és fizetési felmérésekből, és becslést adjanak arra vonatkozóan, hogy mennyit kellene keresned a munkakör címe és tapasztalatod, oktatásod és lakóhelyed alapján. Továbbá betekintést nyújthatnak azokba a juttatásokba és előnyökbe, amelyeket kérhetsz, például rugalmas munkaidő vagy távmunka lehetőség. Emellett részletes információkat adhatsz az esetleges meglévő állásajánlataidról, hogy láthasd, hol helyezkednek el azok.

Az ilyen eszközökkel való bérkutatás során, mielőtt leülnél a tárgyalóasztalhoz, jobb képet kapsz arról, mit várj, és jobban felkészülhetsz arra, hogy erős érvekkel kérd, amit megérdemelsz.

 1. Az agyad (mert ember vagy)
  Az AI hatalmas sebességet és skálázhatóságot adhat a munkakereséshez. De egy gyors emlékeztető: mind te, mind a HR menedzser emberek vagyunk. Amikor új állásra pályázol és interjúzol, az állásajánlati anyagaidnak arról kell szólniuk, hogy ki vagy és mit keresel egy pozícióban és vállalatban. Emellett őszintéknek kell lenniük: az új vállalat nagyon gyorsan rájön, ha nincsenek valójában olyan képességeid és erősségeid, amilyennek a robotok hangzottak.
  Az AI segíthet abban, hogy gyorsabban haladj, de mindig érdemes időt szánni arra, hogy az eredmények tükrözzék azt, aki vagy, az ember.

Forrás: https://zapier.com/blog/ai-job-search/