Hogyan változtatja meg az AI a kiskereskedelmi ipart
Jeremy Bowman – Frissítve 2023. július 10-én, 17:26-kor

A ChatGPT bevezetése után az mesterséges intelligencia (AI) hódítja meg az üzleti világot, és jelentős változások történnek az AI terén a kiskereskedelemben.

A kiskereskedelmi ipar mindig változik a vásárlói igények és a rendelkezésre álló technológia szerint. A hagyományos üzletektől az e-kereskedelmen át az omnichannelig, az mesterséges intelligencia segíti a kiskereskedőket az üzletmenetük több szempontból történő javításában, például az igények előrejelzésében és a javaslatokban, hogy két feltűnő példát említsünk.


Az Amazon (AMZN 0,91%) hosszú ideje örömmel fogadta az mesterséges intelligenciát az e-kereskedelem területén, és más nagy kiskereskedők, mint például a Walmart (WMT -1,61%) és a Target (TGT 0,92%), is követték ezt a példát.

Egyre több kiskereskedő fordul az mesterséges intelligenciához azáltal, hogy előnyökhöz jut a költségkezelés és a vásárlók termékeikkel való kapcsolatának jobb megértése révén.

Ebben a cikkben az AI-ről a kiskereskedelemben, az AI szerepéről és az mesterséges intelligencia alkalmazásainak számos aspektusáról beszélünk a kiskereskedelmi iparban.

Mesterséges intelligencia
A mesterséges intelligencia gépek használatát jelenti az emberi intelligencia utánzására.
Mi az az mesterséges intelligencia?
Az mesterséges intelligencia a számítógépek és gépek képessége arra, hogy olyan feladatokat végezzenek el, amelyek általában emberi intelligenciát igényelnek.

Ebbe beletartozik a válaszok megfogalmazása eltérő információs darabokból, minta felismerése és alkalmazása máshol.

Az egyik leggyakoribb alkalmazás az mesterséges intelligenciában a gépi tanulás, vagyis egy algoritmus képzése olyan dologra, mint például egy testrész vagy a különbség egy férfi és egy nő között.

Azok közül sok mesterséges intelligencia alkalmazás, amelyeket a kiskereskedelemben használnak, a gépi tanulás kategóriájába tartozik, mivel a jóslás a kiskereskedők technológiájának használatának kulcsfontosságú része.

Azonban valószínűleg több módját fogjuk látni, ahogy a kiskereskedők az AI-t alkalmazzák, ahogy az mesterséges intelligencia olyan módon fejlődik, mint a természetes nyelvfeldolgozás, a számítógépes látás és a robotika.

Az AI öt alkalmazása a kiskereskedelemben

Igények előrejelzése


Az AI egyik leggyakoribb alkalmazása a kiskereskedelemben az igények előrejelzése. Az értelmezése annak, hogy melyik vásárlók melyik termékeket akarják, és hol szeretnék azokat, kulcsfontosságú a kiskereskedőknek, hogy kezeljék az ellátási láncot, optimalizálják az árukészleteket, és elkerüljék az árcsökkentéseket.
Az igények előrejelzése annyira értékes, hogy a Nike (NKE 6,68%) 2019-ben 110 millió dollárért felvásárolt egy AI start-upot, a Celect-et, hogy segítsen neki jobban megérteni a fogyasztói igényeket valós időben, így az árukészletüket a megfelelő helyen tarthatják.

Ahogy az AI algoritmusok egyre erőteljesebbek lesznek, egyre több cég valószínűleg az igények előrejelzésének erejét fogja felhasználni mesterséges intelligencia eszközökkel. Emellett több cég valószínűleg mesterséges intelligencia eszközöket fog használni vásárlói bázisuk megértéséhez.


Az mesterséges intelligencia egy másik népszerű alkalmazási módja a kiskereskedelemben ajánlatok révén.
Például, amikor valamit vásárolsz az Amazonon, a weboldal más termék vásárlását ajánlja fel. Az ajánlatok az előző rendelési történetedre, a felhasználói profilodra és más részletekre épülnek, amelyeket az AI algoritmusok feldolgoznak és kombinálnak, hogy a legjobb választást adják.

A legtöbb online kiskereskedő is valamilyen ajánlási AI formát használ az ügyfélélmény javítása és több termék eladása érdekében.

Az üzlet természetes keresztezési előnyei nélkül az online kiskereskedelem használja az AI-t hasonló célok eléréséhez, mivel a kiskereskedők nem akarják elszalasztani az alkalmat egy termék feljavítására vagy egy kiegészítő ajánlására.

Önkiszolgáló technológia


A kiskereskedők kísérleteznek az ügyfelek hatékonyabb kiszolgálásának módjaival. Az önkiszolgáló pénztárgépek az automatizált kiszolgálási folyamat és a sorok megszüntetésének leggyakoribb technikái, de az Amazon más irányba halad a Just Walk Out technológiájával.
Ez az AI alapú rendszer követi, hogy melyik polcról választanak le vásárlók a mennyezeten elhelyezett kamerák sorozatával, majd felszámolja őket, amikor kijönnek az egyik Amazon Go üzletéből, anélkül, hogy megállnának és fizetnének.

A vásárlók egyszerűen beolvasnak egy alkalmazást, amikor belépnek, kiválasztják a kívánt termékeket, majd automatikusan felszámolják őket.

Az Amazon nemrégiben nyolc Go üzletét zárta be, ami arra utal, hogy a technológia talán nem olyan nagy nyertese, mint remélte. Azonban még mindig telepíti a rendszereket nagyobb Amazon Fresh élelmiszerboltjaiban és a Whole Foods leányvállalatában. Emellett licenszeli a technológiát, ami értékes új bevételi forrást nyithat meg.

Automatizált készletkezelés


A készletkezelés kulcsfontosságú feladat minden kiskereskedő számára. A vállalatoknak biztosítaniuk kell, hogy legyenek termékeik készleten, anélkül, hogy túl sok lenne belőlük, ami plusz menedzsmentköltségeket és árcsökkentéseket eredményezhet.
A Walmart például AI technológiákat használ, hogy segítsen jobban kezelni a készletét. Ehhez kamerákat csatolnak a padlótisztítókhoz, amelyek feljegyzik a polcokon lévő készlet szintjét, és elküldik az információkat egy AI által vezérelt adatközpontba, amely segíthet a cégnek jobb döntéseket hozni a készleteiről. Az úgynevezett készletintelligencia tornyok a padlótisztítók tetején vannak elhelyezve, és naponta több mint 20 millió képet készítenek a polcokon lévő termékekről.

Az AI algoritmusok megkapják a képeket és meghatározzák az egyes márka neveit a polcokon és a készlet szintjeit több mint 95% -os pontossággal, segítve a Sam’s Club-ot abban, hogy biztosítsa a termékek elérhetőségét.

  1. Vásárlói hangulat elemzése
    Az ügyféllel szembeni márkák számára a kiskereskedők hírneve kulcsfontosságú a hosszú távú növekedési kilátásaik szempontjából, így ésszerű, hogy befektetnek az ügyfélhangulat elemzésére szolgáló AI technológiákba.
    Az ügyfélhangulat elemzés azt jelenti, hogy AI algoritmusok segítségével elemzik az ügyfélfelkéréseket, a közösségi média bejegyzéseket és az online értékeléseket, így mérhetik az ügyfélhangulatot, válaszolhatnak a panaszokra, mielőtt súlyosbodnának, és általában azonosíthatják a fejlesztési területeket.

Az Anheuser-Busch (BUD 3,25%) nem egy kiskereskedő, de a Bud Light körül kialakult közelmúltbeli vita jól mutatja, miért fordítanak időt és pénzt a márkáik kezelésére és a közösségi média fiókok monitorozására a kiskereskedők.

Az AI nemcsak a fiókokat segítheti monitorozni, de panaszokra is ajánlhat megoldásokat a generatív AI segítségével, és akár válaszolhat is rájuk, ha engedélyezve van.

Várhatóan a kiskereskedők tovább fogják fejleszteni ezeket az AI eszközöket az ügyfélkapcsolatok kezelésére és a felmerülő problémák kezelésére a jövőben.

Az AI a kiskereskedelem jövője?


Az AI már most is hatással van a kiskereskedőkre, de főként a háttérben zajlik. Míg a generatív AI eszközök, mint a ChatGPT, új lehetőségeket kínálhatnak a kiskereskedőknek az ügyfelekkel való interakció terén, az AI hatása a kiskereskedelem területén valószínűleg továbbra is a háttérben marad, különösen a hagyományos üzletek számára.

Mindazonáltal számos módon segíthet az AI ezeknek a kiskereskedőknek a vállalkozások fejlesztésében, ideértve az állománykezelést, a termékek optimalizálását és az igények előrejelzését is, és több példát fogunk látni az AI alkalmazásaira az online vásárlás terén is, amint az Amazon kísérletezik a technológiával.

Ha olyan módszereket keresel, hogy kapcsolatba kerülj az AI-vel a kiskereskedelmi iparágban, fontolóra veheted a fent felsorolt ​​részvényeket. Ezenkívül ellenőrizheted az AI részvények listáját, vagy megnézheted az AI ETF-et, ha széles körű vállalatokat szeretnél birtokolni, amelyek mesterséges intelligenciát használnak a vállalkozásaikban.

Forrás:
https://www.fool.com/investing/stock-market/market-sectors/information-technology/ai-stocks/ai-in-retail/
Készítette: Jeremy Bowman